ZUPA RYBNA Z SOCZEWICĄ

Zupa rybna z soczewicą

Staram się zawsze wykorzystać na maksa produkty żywnościowe. W przypadku kupna większej ilości mięsa dzielę wszystko według przeznaczenia i potem mrożę lub przerabiam od razu: lepsze kawałki na porcję mięsa na obiad, gorsze i mniejsze kawałki do zmielenia lub wykorzystania w gulaszu, kostka do przygotowania wywaru mięsnego.

Podobnie jest z rybą. Dzisiaj przeczyściłam co nieco zamrażarkę i oto efekt tego “wietrzenia”. Zamrożone przed samymi świętami części łososia, które pozostały podczas przygotowania filetów na gravlaxa i łososia w cieście francuskim stały się bazą przepysznej zupy – przedstawiam – zupa rybna z soczewicą.

SKŁADNIKI:

  • 20-30 dkg surowego łososia*
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 20 dkg krewetek
  • 4 łyżki oliwy
  • do smaku: sól, pieprz, płatki chilli

* u mnie głowa, kręgosłup i kilkucentymetrowy kawałek od ogona

  1. Warzywa obrać.
  2. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, cukinię pokroić w kostkę lub w plasterki (można też zetrzeć na tarce na dużych oczkach).
  3. Marchew, pietruszkę i selera zalać wodą, dodać części ryby, osolić i gotować do miękkości warzyw.
  4. Odcedzić na sicie. Gdy ryba wystygnie, obrać ją z ości.
  5. Do bulionu dodać opłukaną soczewicę i gotować ją do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, oprószyć solą i smażyć kilka minut. Cebula powinna się zeszklić. Dodać czosnek, wymieszać. Po chwili dodać paprykę i cukinię. Smażyć na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
  7. Na koniec dodać pomidory, doprawić płatkami chilli (można też dodać świeżą papryczkę chilli), smażyć do momentu kiedy odparuje woda i smaki się połączą.
  8. Do bulionu z soczewicą dodać kawałki ryby, podsmażone warzywa oraz krewetki. Doprawić solą i pieprzem i gotować kilka minut.
  9. Zupa rybna z soczewicą najlepiej smakuje podana na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.

Dodaj komentarz