CEBULACZKI

To wersja mini jednego z najbardziej ulubionych dań w naszym domu. Przepis na cebulaka (francuski placek cebulowy) znalazłam w starej książce Poradnik pani domu*.

To wydany przez Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych w 1984 jak tytuł wskazuje poradnik dla gospodyń domowych. Oprócz informacji typu: jak racjonalnie wydatkować pieniądze, jak dzielić pracę pomiędzy członków rodziny, jak zorganizować wnętrze pomieszczeń gospodarczych czy jak prawidłowo komponować jadłospis można znaleźć w niej sporo naprawdę fajnych przepisów. Uważam, że jak na tamte czasy sporo z nich była wręcz odkrywcza. Kilka naprawdę fajnych sałatek i przystawek, zupy, zapiekanki pomysły na makarony, no i ten najważniejszy – przepis na cebulaka. Wśród naszych znajomych nie ma osoby, która nie znałaby tego dania, nie ma też osoby, która by go nie lubiła. Przepis można modyfikować, dodając różne rodzaje sera (świetny jest taki z niebieską pleśnią) lub zmieniając mąkę na ciasto. W wersji ” zdrowszej” można użyć mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Można też do farszu cebulowego dodać dowolną wędlinę, jednak jeśli chcielibyście wypróbować tego dania – proponuję wykonać je w wersji podstawowej.

Normalnie robimy go na dużej blaszce, tym razem został podany w formie małych “bułeczek”. Przepis zgłosiłam na III etap konkursu BlogerChef – dania z serami Serenada.

SKŁADNIKI NA CIASTO: 

  • 2 gotowe spody drożdżowe lub:
  • 1/2 kg mąki pszennej chlebowej
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  1. Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki i połową wody.
  2. Odstawić, aby drożdże się ruszyły. Dodać pozostałe składniki poza oliwą, wyrabiać 2 minuty robotem na pierwszej prędkości, wlać oliwę i wyrabiać na drugiej prędkości jeszcze 3 minuty.
  3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Ciasto można przygotować wcześniej i do czasu wyrabiania przechowywać w lodówce.

FARSZ:

  • kg cebuli
  • ok. 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dkg sera Serenada gouda lub gouda lekka
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu kajeńskiego (można odrobinę więcej)
  • sól
  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, oprószyć solą i wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę należy zeszklić i tylko delikatnie podsmażyć (trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, żeby się nie przypaliła).
  2. Smażącą się cebulę należy oprószyć mąką. Wlać mleko, dokładnie wymieszać i chwilkę gotować na wolnym ogniu. Doprawić solą i gałką oraz pieprzem kajeńskim.
  3. Zestawić z ognia, dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto wyłożyć do niewielkich foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem, utworzyć rant. Wyłożyć farsz, wierzch posypać startym serem.
  5. Piec w temperaturze 200 stopni C około 30 minut.
Cebulaczki

Cebulaczki

Dodaj komentarz