JAPOŃCZYK CZYLI MAKOWIEC Z JABŁKAMI

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami miałam zapisany wiele lat temu. ten przepis czekał i czekał na swoje premierowe pieczenie, no i jest.

SKŁADNIKI NA MAKOWIEC Z JABŁKAMI:
(na tortownicę 28 cm)

  • 20 dkg mielonego maku*
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dkg masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 8 łyżek kaszy manny lub kaszki orkiszowej
  • 1/2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. W rondelku rozpuść masło z mlekiem, wsyp mak i dokładnie wymieszaj. Wystudź.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. Ja piekłam swój w tortownicy o średnicy 28 cm.

* Jeśli korzystacie ze zwykłego maku, należy go sparzyć, ostudzić i zmielić dwukrotnie.

POLEWA:

  • 4 łyżki wody
  • 6 łyżek cukru
  • 10 dkg masła
  • 4 łyżki kakao
  1. Wodę z cukrem zagotuj, dodaj masło, rozpuść i zestaw z ognia.
  2. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
  3. Polej wystudzone ciasto.

Komentarze:

  1. Dusia pisze:

    słyszałam o nim, był szał w grudniu, kusi choć jakoś te jabłka mnie nie przekonują w maku

    1. Laura pisze:

      Dusia – jeśli nie wiesz, że są tam jabłka – trudno się domyśleć, a dzięki ich dodatkowi ciacho jest fajnie wilgotne. Ja nie jem słodkiego więc nie napiszę Ci, że mi smakowało, ale rodzina i goście byli zachwyceni

  2. Ala pisze:

    Te jabłka robią źe ciasto jest mokre i pyszne ja go właśnie piekę pierwszy raz ale znam go bo teściowa go robi na święta zawsze mi smakowało.

Dodaj komentarz