LODY W GORĄCYM SOSIE CZEKOLADOWYM NA WALENTYNKI

Lody są chyba najlepszym deserem. Takie same  w sobie są już idealne, dają też nieograniczone możliwości na komponowanie słodkości.

Dzisiaj proponuję Wam lody z dodatkiem gorącego sosu czekoladowego ozdobione serduszkami wykonanymi z pianek Jojo Marshmallow – to taki mój wkład w walentynkowe szaleństwo…

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki miazgi kakaowca* lub dwie tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • ulubione lody – u mnie Manhattan czekoladowo-waniliowe

* Do przygotowania sosu użyłam miazgi kakaowca to taka “gorzka czekolada 100%”. Jeśli wolicie wersję bardziej słodką użyjcie czekolady lub dosłodźcie masę cukrem lub stewią.

  1. Kremówkę wlać do rondelka, kiedy zawrze, zmniejszyć ogień i wsypać miazgę kakaowca lub połamaną czekoladę, mieszać do dokładnego rozpuszczenia.
  2. Na koniec wlać kawę. Gotować chwilę na wolnym ogniu – sos powinien być gęsty. Sos można podgrzewać.
  3. Przygotować dekoracje z pianek.
  4. Do pucharka włożyć porcję lodów, polać gorącym sosem. Na wierzch ułożyć dekoracje z pianek.

SERDUSZKA DO PODANIA:

  • dowolna ilość pianek Jojo Marshmallow
  • dowolne posypki do dekoracji słodyczy
  1. Pianki pokroić ostrym nożem na trzy części. Z każdej małymi, ostrymi nożyczkami wyciąć serduszka. Jeśli macie możecie użyć malutkich wykrawaczek.
  2. Po rozcięciu powierzchnia pianki jest dość klejąca – bez problemu przykleją się do niej drobne cukiereczki z posypek.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz