KALA CHANA MASALA – MASALA Z BRĄZOWĄ CIECIERZYCĄ

Masala z brązową ciecierzycą - kala chana masala

Dzisiaj masala z brązową ciecierzycą – kala chana masala. Ciecierzyca ma swoje bardzo ważne miejsce w mojej kuchni. Jest zdrowa, smaczna i daje nieograniczone możliwości – dowód – zobaczcie ile przepisów udało nam się zgromadzić podczas dwóch akcji Ciecierzyca w roli głównej: tu i tu. Ciecierzyca jest bogatym źródłem wartościowego białka, więc polecana jest osobom unikającym potraw mięsnych.

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis z wykorzystaniem brązowej ciecierzycy (kala chana, desi). Ten gatunek jest mniejszy niż zwykła ciecierzyca, z ciemniejszą skórką. Gatunek ten bogaty jest w błonnik, białko, fosfor, wapń i żelazo. Przed gotowaniem należy ją moczyć całą noc, gotować należy ok. 1,5 godziny, wiele z przepisów podpowiada wykorzystanie szybkowaru.

Przepis zainspirowany przepisem z indiankhana.net.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka brązowej ciecierzycy
  • 1 listek laurowy
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 owoc kardamonu
  • 2 duże cebule
  • 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1-2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  1. Ciecierzycę opłucz i namocz na noc. Następnego dnia ponownie opłucz i zalej czystą wodą. Dodaj liść laurowy, korę cynamonową, czosnek oraz kardamon. Gotuj do miękkości ciecierzycy. Po ugotowaniu usuń przyprawy.
  2. Kolendrę i kumin utrzyj w moździerzu. Cebulę pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę, oprósz ją solą i smaż kilka minut na silnym ogniu. Dodaj kumin, kolendrę, garam masalę oraz 1 łyżeczkę pasty curry.
  4. Po chwili smażenia dodaj pomidory zmniejsz ogień, dopraw solą i duś kilka minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj ciecierzycę i duś kolejne kilka minut. Na tym etapie potrawę możesz doprawić większą ilość pasty curry oraz soli.

Danie można podać z chlebkami naan i ulubioną surówką.

Brązowa ciecierzyca, kala chana, desi

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz