MINTAJ SMAŻONY W JAJKU NA ZIELONYM GROSZKU

Mintaj smażony w jajku

Proste i zdrowe: mintaj smażony w jajku podany na zielonym groszku. Dziś będzie prosto, powiem – bardzo prosto. Bez zbędnych dodatków i ekspresowo. Do przygotowania dania możecie użyć każdej innej ryby w postaci fileta, najlepiej morskiej, bo ta jest zdrowsza. Możecie wykorzystać rybę świeżą lub mrożoną, tę drugą trzeba wcześniej rozmrozić, warto też pamiętać, że finalnie po rozmrożeniu będzie jej dużo mniej – warto więc zaopatrzyć się w większą ilość.

SKŁADNIKI – MINTAJ SMAŻONY:

  • ok 500 g fileta z mintaja
  • 3 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia ryby

GROSZEK:

  • 500 g zielonego groszku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta cebula
  • 3 łyżki masła
  • sok wyciśnięty z cytryny, opcjonalnie
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą i pieprzem, następnie odstaw do lodówki. Jeśli korzystasz z ryby mrożonej, musisz ją wcześniej rozmrozić i odsączyć, najlepiej na sitku. W tym czasie przygotuj groszek.
  2. Cebulę pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę, oprósz solą i smaż na wolnym ogniu, aby cebula się zeszkliła. Dodaj groszek i chwilkę smaż, aby lekko zmiękł, na koniec dopraw solą i opcjonalnie sokiem z cytryny.
  3. W głębokim talerzu rozkłóć jajka z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Rybę panieruj w jajku i smaż z obu stron na złoty kolor, wyłóż na talerze, a na koniec oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Mintaj smażony w jajku podany na zielonym groszku
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz