MINTAJ NA ZIELONYM GROSZKU

Mintaj smażony w jajku podany na zielonym groszku

Proste i zdrowe: mintaj smażony w jajku podany na zielonym groszku.

Dziś będzie prosto, powiem – bardzo prosto. Bez zbędnych dodatków i ekspresowo…

SKŁADNIKI:

  • 50-75 dkg fileta z mintaja (lub innej ryby morskiej)
  • 3 jajka
  • 1 kg zielonego groszku (u mnie mrożony)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia ryby
  1. Rozmrożoną rybę osusz ręcznikiem papierowym i oprósz solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
  2. Cebulę pokrój w półplasterki. Rozpuść na patelni masło, wrzuć cebulę, oprósz solą i chwilkę smaż na wolnym ogniu. Cebula powinna się tylko zeszklić.
  3. Dodaj groszek i chwilkę smaż. Wystarczy aby lekko zmiękł, dopraw solą.
  4. W głębokim talerzu rozkłóć jajka z solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Rybę maczaj w jajku i smaż z obu stron na złoty kolor.
  6. Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Mintaj smażony w jajku podany na zielonym groszku

Mintaj smażony w jajku podany na zielonym groszku

Komentarze:

Dodaj komentarz