PASZTET Z GĘSINY

Pasztet z gęsiny

To prosty do przygotowania pasztet z gęsiny wykorzystujący ugotowane mięso oraz podroby z gotowania bulionu.

Kiedy piekę gęś odcinam skrzydła i na nich oraz na podrobach (bez wątróbki) gotuję bardzo aromatyczny bulion, który można wykorzystać do przygotowania ulubionej zupy. Bulion można też zamrozić w niedużych pojemniczkach i użyć kiedy będzie taka potrzeba:  do zupy, sosu czy innej potrawy.

Bulion gotuję i potem schładzam przez noc w lodówce. Dzięki temu bardzo łatwo można pozbyć się tłuszczu, który jako “smalec” zbiera się na wierzchu. Mięsko obieram z kości i wraz z podrobami mielę. Prawdę mówiąc pracy naprawdę niewiele, a efekt jest rewelacyjny. Bo taki pasztet jest pachnący i smakujący mięsem.

SKŁADNIKI:

  • ugotowane mięso oraz podroby
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  1. Mięso obrać z kości. Wraz z podrobami zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do masy mięsnej. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Wyłożyć do foremki (naczynie do zapiekania lub mała forma do ciasta).
  4. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut.

Modyfikacje:

– można dodać podsmażone pieczarki

– można dodać część warzyw z gotowania bulionu

– cebulkę przed dodaniem można podsmażyć

 

Komentarze:

  1. Justyna Żak pisze:

    nigdy nie jadłam takiego:)

Dodaj komentarz