ROLADKI DROBIOWE

Roladki drobiowe

Po prostu – roladki drobiowe – pierś kurczaka ze szpinakiem. Dzisiaj w towarzystwie świetnego sera, który jakiś czas temu odkryliśmy na polskim rynku – to miękki ser solankowy z mleczarni w Końskim.

Zapraszam…

SKŁADNIKI:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 10 dkg sera solankowego
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mieszanka suszonych pomidorów z dodatkiem bazylii i czosnku
  • sól
  1. Mięso opłucz, wytrzyj ręcznikiem papierowym i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą.
  2. Szpinak opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć szpinak. Dodaj czosnek roztarty z solą i chwilę smaż (uwaga: nie przesól zbyt mocno – ser jest słony).
  3. Szpinak wyłóż na piersi i ułóż ser. Zwiń roladki i zepnij je wykałaczkami.
  4. Każdą roladkę posyp po wierzchu mieszanką suszonych pomidorów z dodatkiem bazylii i czosnku, włóż do rękawa do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni 35 minut, po tym czasie rozetnij rękaw i piecz kolejne 10 minut korzystając z termoobiegu.

 Roladki drobiowe

Roladki drobiowe

Roladki drobiowe

Komentarze:

  1. Justyna Żak pisze:

    świetnie wyglądają, też takie czasem robię:)

Dodaj komentarz