INDYK W MARYNACIE GÓRALSKIEJ

Pieczony indyk w marynacie góralskiej

Świąteczny indyk ma wiele zalet. Zamarynowany dzień wcześniej wymaga tylko wstawienia do piekarnika. Jest bardzo podzielny – nawet przy dużej rodzinie lub niespodziewanej wizycie gości nikt nie odejdzie od stołu głodny. Świetnie smakuje jako porcja mięsa obiadowego, pokrojone w plastry mięso można wykorzystać do przygotowania wyśmienitych kanapek czy nadziania tortilli.

Przepis na marynatę (po własnych przeróbkach) znaleziony tutaj.

SKŁADNIKI NA SOLANKĘ:

  • 1 indyk (ok. 4 kg )
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 łyżki soli na każdy litr wody (przegotowana i wystudzona)
  1. Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w pióra, czosnek rozgnieć. Dodaj pozostałe przyprawy oraz osoloną wodę i dokładnie wymieszaj.
  2. Indyka opłucz, ułóż w naczyniu, zalej marynatą. Dodaj jeszcze tyle osolonej wody, aby przykryć całkowicie mięso. Wszystko zależy od naczynia – u mnie wystarczyły 3 litry wody.
  3. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
  4. Po tym czasie wyjąć indyka z solanki, osuszyć ręcznikiem papierowym.

MARYNATA:

  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 szklanki posiekanych ziół: oregano, bazylia, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
  1. Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj osuszonego indyka. Przykryj (można też wykorzystać duży worek foliowy lub rękaw do pieczenia) i odstaw na 24 godziny do lodówki.
  2. Przed pieczeniem wyjmij indyka z lodówki i pozostaw na blacie kuchennym aby ogrzał się.
  3. Indyka piekłam w rękawie w temperaturze 180 stopni C.
  4. Po 2 godzinach rozcięłam rękaw i piekłam jeszcze 30 minut co jakiś czas polewając mięso marynatą i sokami z indyka.

Komentarze:

  1. ELA pisze:

    FAJNIE SMAKUJE KURCZAK NA KG SOL, SYPIESZ NA BRYTFANKĘ SÓL I OPŁUKANEGO KURCZAKA BEZ PRZYPRAW NA 180 STOPNI 2 GODZINY PYCHA CHRUPIĄCY I SOCZYSTY POLECAM .

Dodaj komentarz