PYSZNY SERNIK KAJMAKOWY

Sernik kajmakowy

Dzisiaj kolejny sernik, tym razem sernik kajmakowy. Na spodzie z ciasteczek pełnoziarnistych z masą serową przygotowaną z gotową masą kajmakową z puszki.

Zapraszam…

SKŁADNIKI SPÓD:

  • 20 dkg ciastek digestive lub innych pełnoziarnistych
  • 10 dkg orzechów laskowych
  • 10 dkg masła
  1. Masło rozpuść.
  2. Zmiksuj ciastka i orzechy. Dodaj masło i wymieszaj.
  3. Masą wyłóż dół tortownicy dokładnie ugniatając. Tortownicę włóż do lodówki na około pół godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, wstaw przygotowany spód i piecz 10 minut. W tym czasie przygotuj masę serową.

SKŁADNIKI MASA SEROWA:

  • 1 kg sera twarogowego w wiaderku
  • 15 dkg cukru
  • 5 jajek
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  1. Ser utrzyj z cukrem i masą kajmakową.
  2. Dodawaj po jednym jaku i ciągle mieszaj. Na koniec dodaj budyń.
  3. Masę wylej na podpieczony spód.
  4. Piecz jeszcze 50 minut. Studź w uchylonym piekarniku.
Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Komentarze:

  1. wedelka pisze:

    Wyobrażam sobie już jego karmelowy smak 🙂 U mnie dziś również kajmakowo 😉

  2. gin pisze:

    O mniam, coś wspaniałego 🙂

  3. Karmel-itka. pisze:

    Lauro, wspaniały! kiedyś robiłam sernik z toffie mleczkiem słodzonym z tubki, smakowało jakby kajmak – też wyszedł naprawdę smaczny :]
    Pozdrawiam!

  4. Tiron pisze:

    Lubię wszelkie serniki, a takiego jeszcze nie jadłam.. Święta chyba są dobrą okazją do spróbowania 🙂

Dodaj komentarz