Chleb żytni na zakwasie

ŻYTNI NA ZAKWASIE OD TATTER

Prosty chleb żytni na zakwasie, tym razem z dodatkiem ziaren dyni oraz słonecznika.

ZACZYN:

  • 32 g zakwasu żytniego razowego
  • 96 g maki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 192 g wody
  1. Składniki wymieszaj, przykryj i odstaw na 10-12 godzin.

SKŁADNIKI NA CHLEB:

  • 320 g zaczynu
  • 480 g mąki żytniej chlebowej typ 720*
  • 280 g wody
  • 10 g soli
  • garść pestek słonecznika
  • garść pestek dyni
  • dodatkowo trochę pestek do posypania
  1. Do zaczynu dodaj wszystkie składniki, wymieszaj. Ciasta z mąki żytniej nie trzeba długo wyrabiać.
    Ciasto jest dość luźne i lepkie (mąka żytnia), z tego powodu tym razem chleba nie piekłam w garnku żeliwnym, a w zwykłej formie. Ja preferuję formę silikonową.
  2. Wyłóż ciasto do formy, przykryj posmarowaną oliwą folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
  3. Chleb piekłam w temperaturze 220 stopni C 45 minut. W połowie czasu wyrzuciłam bochenek z formy aby dopiekł się na kratce.

* można użyć mąkę każdego typu, z pełnoziarnistej wychodzi prawdziwy, pełnoziarnisty chleb żytni

Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie

2 komentarze

Dodaj komentarz