CZERWONA KAPUSTA Z FASOLĄ

Czerwona kapusta z fasolą

Czerwona kapusta z fasolą – to takie połączenie bigosu i fasolki po bretońsku. Danie, które dawno temu moja mama wprowadziła do domu rodzinnego. Trochę zapomniałam o nim – kiedyś bardzo często je przyrządzałam.

Może niezbyt pięknie się prezentuje, może na pierwszy rzut oka składniki nie bardzo się komponują, ale naprawdę danie warte jest przygotowania.

SKŁADNIKI:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • 1 szklanka fasoli lub dwie puszki gotowej
  • 1 duża lub dwie mniejsze cebule
  • 30 dkg kiełbasy (można pominąć)
  • 4-5 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku)
  • sól
  1. Jeśli używasz suchej fasoli, dzień wcześniej namocz ją. Na drugi dzień ugotuj ją.
  2. Z kapusty usuń zewnętrzne liście oraz głąb i pokrój ją w niewielkie kwadratowe kawałki. Kapustę oprósz solą i uduś z niewielką ilością wody.
  3. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Jeśli chcesz zrobić wersję bezmięsną, cebulę podsmaż na oleju.
  4. Połącz wszystkie składniki: kapustę, fasolkę (wraz z wodą) oraz podsmażoną kiełbasę/cebulkę. Dodaj do smaku koncentrat pomidorowy oraz sól. Jeśli będzie taka potrzeba dolej trochę wody.
  5. Duś mieszając kilka minut, aby smaki połączyły się.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    Nigdy nie jadłam takiej potrawy, tzn. połączenia kapusty z fasolą, ale już czuję, że jest pyyyyszne więc na pewno to zrobię. Lauro, kapustę po ugotowaniu do miękkości odcedzasz i dodajesz do fasolki z wodą, w której się gotowała czy też piszesz o wodzie z fasolki puszkowej?
    Pozdrawiam Cię serdecznie i dzięki za inspirację.
    Monika B.

    1. Laura pisze:

      Moniko, kapusta powinna gotować się w małej ilości wody, bardziej powinna dusić się. Najlepiej jest zbytnio nie rozgotować. Kapusty nie odcedzam. Fasolkę też staram się gotować w małej ilości wody i nie odcedzam jej.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz