FOCACCIA Z ROZMARYNEM

Focaccia z rozmarynem

Drożdżowy płaski chlebem – focaccia z rozmarynem podana z dobrą oliwą w towarzystwie czerwonego wytrawnego wina…

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 szklanka oliwy oraz trochę do posmarowania
  • 1 łyżka soli
  • gruba sól do posypania
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  1. Wymieszaj drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, zaczyn oraz wodę. Wyrób gładkie ciasto, odstaw na 5 minut i ponownie wyrób.
  3. Wyrobione ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około godzinę.
  4. Dużą blaszkę (piekarnikową) posmaruj oliwą i rozłóż na niej równomiernie ciasto. Posyp pokrojonym drobno rozmarynem i posmaruj wierzch oliwą. Odstaw na chwilę, aby ciasto zaczęło rosnąć. “Ponakłuwaj” ciasto palcami, posyp gruboziarnistą solą i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.Piecz 20-25 minut w temperaturze 220 °C.

Piknik majowy

Komentarze:

  1. martanovacka pisze:

    Och, smak zeszłych wakacji w Mediolanie. Uwielbiam!

Dodaj komentarz