OGÓREK NADZIEWANY SAŁATKĄ Z WĘDZONEGO KURCZAKA

To moje pierwsze doświadczenie z czarnym ryżem, który zauroczył mnie totalnie. Wcześniej korzystałam w kuchni z dzikiego oraz brązowego ryżu, jednak czarny już przy samym gotowaniu wydaje się być czymś magicznym. Ciemny, niezwykle intensywny kolor robi naprawdę wrażenie. Świetny w smaku, ma fajną teksturę, a kiedy jeszcze poczytałam wszystkie ochy i achy na temat jego prozdrowotnych właściwości – zakochałam się…

Przedstawiam Wam dzisiaj propozycję na lekką przekąskę z wykorzystaniem czarnego ryżu, wędzonego kurczaka oraz nowego delikatnego majonezu Winiar. Całość podana w ogórkowych kokilkach…

SKŁADNIKI:

  • 1 udko wędzone
  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • 2-3 łyżki majonezu delikatnego Winiary
  • 2 ogórki szklarniowe
  • kilka świeżych listków mięty do dekoracji
  1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odsącz na sicie i wystudź.
  2. Ogórki opłucz i wytrzyj. Możesz ściąć delikatnie skórkę z czterech stron. Pokrój go w grube plastry i wydrąż łyżeczką część pestek.
  3. Mięso kurczaka pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z przestudzonym ryżem oraz majonezem i ewentualnie dopraw solą.
  4. Napełnij sałatką wydrążone ogórki, ozdób drobno posiekaną miętą.

Ogórek nadziewany sałatką z wędzonego kurczaka

Zdrowe fingerfood

Komentarze:

  1. Justyna Żak pisze:

    świetna przekąska:)

  2. Karmel-itka. pisze:

    świetna imprezowa propozycja!

Dodaj komentarz