Szarlotka bez jajek na kruchym cieście

SZARLOTKA BEZ JAJEK NA BARDZO KRUCHYM CIEŚCIE

Szarlotka bez jajek na niezwykle kruchym cieście. Tak na szybko przygotowane ciasto, z tego co akurat było w domu. Wyszło lepiej niż się spodziewałam – wszystkim bardzo smakowało.

Składniki na kruche ciasto zaczerpnęłam z przepisu Doroty z Moich Wypieków  na Szarlotkę cytrynową.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 35 dkg mąki pszennej
  • 13 dkg cukru trzcinowego
  • 23 dkg schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych migdałów.
  1. Cytrynę przed starciem sparz.
  2. Posiekaj masło wraz z pozostałymi składnikami, poza migdałami. Nie zagniataj ciasta tylko drobniutko posiekaj, całość powinna mieć sypką konsystencję. Ja wykorzystałam do tego malakser.
  3. Tortownicę (u mnie 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż połowę ciasta ugnieć go tworząc spód. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
  4. Piecz w temperaturze 180ºC 20 minut. Po 10 minutach wyjmij i równomiernie posyp mielonymi migdałami, lekko je wgniatając w ciasto, piecz kolejne 10 minut.

MASA JABŁKOWA:

  • 1 litrowy słoik jabłek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody różanej, można użyć dowolny sok lub wodę
  1. Wykorzystałam domowe jabłka ze słoika. Masę możesz przygotować ze świeżych jabłek, ścierając je na tarce na dużych oczkach i chwilę podsmażając z cukrem (do smaku).
  2. Mąkę wymieszaj z wodą różaną, dodaj do jabłek i dokładnie wymieszaj.
  3. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, na wierzch równomiernie rozłóż drugą część ciasta, posypując tak jak kruszonką.
  4. Piecz kolejne 40 minut – ciasto powinno być ładnie zarumienione.

Wystudź i podawaj.

Ciepłe ciasto można podać z kulką lodów śmietankowych lub odrobiną bitej śmietany.

Szarlotka bez jajek na kruchym cieście
Szarlotka bez jajek na kruchym cieście

2 komentarze

Dodaj komentarz