CZEKOLADOWY SERNIK Z WIŚNIAMI NA ZIMNO

Czekoladowy sernik z wiśniami

Zapomniałabym o tym przepisie na czekoladowy sernik, gdyby nie przypomnienie jednego z gości. Ten sernik robiony na dwie i pół godziny przed moją imprezą imieninową, powstawał trochę po łebkach, z tego co było i ile tego było. Jednak udało się…

Na bazie tego przepisu Doroty z Moich Wypieków stworzyliśmy wraz z moim synem ten cudowny serniczek. Przepis choć wzorowany na innym chyba możemy uznać za autorski. Podbiliśmy serca wszystkich gości i z trudem udało mi się wykonać zdjęcie do wpisu.

SKŁADNIKI NA SPÓD

  • 40 dkg ciasteczek pełnoziarnistych (u mnie takie z Biedronki)
  • 15 dkg roztopionego masła
  • 4 łyżki kakao
  1. Ciastka zmiksuj z przestudzonym rozpuszczonym masłem i kakao w malakserze. Możesz też rozgnieść ciastka tłuczkiem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  2. Dno tortownicy (średnica 29 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłóż do tortownicy i dokładnie ugnieć. Tortownicę odstaw do lodówki. Nam zależało na czasie więc tortownica ze spodem wylądowała w zamrażarce.

MASA SEROWA:

  • 1 kg dobrego, kremowego sera w wiaderku (u mnie Mój ulubiony z Wielunia)
  • 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzona)
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 30 dkg czekolady (użyłam 20 dkg mlecznej i 10 dkg gorzkiej)
  • duży słoik wiśni w kompocie
  1. Wiśnie odsącz na sitku.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź.
  3. Ubij na sztywno śmietanę.
  4. Oba sery dokładniej utrzyj z cukrem pudrem. Ucierając na wolnych obrotach wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodaj ubitą śmietanę oraz odsączone wiśnie i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę wyłóż na schłodzony spód. Sernik powinien tężeć w lodówce kilka godzin. Nasz spędził około 2 godziny w zamrażarce – wyszedł znakomity.

Komentarze:

  1. Justyna Żak pisze:

    pyszności, zjadłabym takie:)

Dodaj komentarz