EXPRESOWE BUŁECZKI

Ekspresowe bułeczki

Wakacje już za kilka godzin…

W nocy bardziej nie spałam niż spałam, bo ciągle myślałam czy wszystko już spakowane, czy wszystkie informacje przekazane, czy wszystkie sprawy załatwione…

Nad ranem też nie dane było mi spać, więc zamiast przewracać się z boku, na bok i przeklinać swoją głupią naturę, wstałam i przygotowałam bułeczki…

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki pszennej bułkowej typ 650
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • ulubione ziarna do posypania
  1. Drożdże wymieszaj z cukrem. Dodaj mleko i dwie łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto – tutaj idealnie sprawdzi się robot z hakiem.
  3. Stolnicę oprósz lekko mąką. Wyłóż ciasto i podziel je na 8 części (jeśli wolisz mniejsze bułeczki, ciasto podziel na 12 części). Z każdej uformuj ulubiony kształt bułeczki.
  4. Bułki układaj na blaszce, u mnie z podkładem silikonowym, więc nie muszę jej smarować czy wykładać papierem do pieczenia. Bułki posyp ulubionymi ziarnami.
  5. W tym czasie możesz włączyć piekarnik, ustawiając go na 200 stopni C.
  6. Do nagrzanego piekarnika wstaw blaszkę z bułkami. Piecz 10-15 minut w zależności od wielkości bułek – powinny być w lekko złotym kolorze.
Bułeczki ekspresowe

Ekspresowe bułeczki

Komentarze:

  1. grazyna napisał(a):

    jak upały zelżeją to zrobię 🙂

  2. Anonimowy napisał(a):

    O matko moja!!!Jak dobrze czytam to ciasto nie musi w ogole wyrastac!????Od razu po zagnieceniu formujemy bulki I pieczmy????

  3. kaszu napisał(a):

    witam, bułeczki faktycznie nie wymagają wyrastania, ciasto ładnie się wyrabia. Brakuje mi czegoś w smaku…nie wiem czy to kwestia dodatkowej szczypty soli, czy też czegoś innego…mimo to godne powtórki. Pozdrawiam

    1. Laura napisał(a):

      daj znać, jeśli będziesz robić kolejny raz, zwłaszcza co dodasz 🙂

Dodaj komentarz