LUBELLA NA DZIEŃ OJCA – NAGRODZENI

To bardzo trudny wybór, dlatego dzisiaj bardzo chętnie skorzystałam z pomocy męskiej części naszej rodziny.

Chciałabym wszystkim bardzo podziękować za przesłane przepisy. Chętnie wybralibyśmy więcej dań – niestety organizator zapewnił tylko dwa zestawy nagrodowe…

A więc chciałaby ogłosić, że w makaronowej zabawie zostały wybrane dwa przepisy, których autorów proszę przesłanie danych adresowych na mojego emaila laura.cholodecka@gmail.com.

Wybrane przepisy to:

Pappardelle z kurkami, szpinakiem i orzechami włoskimi

Mojemu Tacie będzie na pewno smakował szybki, prosty i bardzo smaczny makaron z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, całość zatopiona w delikatnym śmietanowym sosie. Kurki idealnie pasują do makaronu a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Potrzebujemy ugotowany al dente makaron Lubella Inspiracje Pappardelle, świeży szpinak, przepyszne kurki z polskich lasów, włoskie orzechy i dobrej jakości kremową śmietankę 30%. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe, w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy tyle słodkiej śmietanki, aby powstał sos. Do sosu dodajemy świeży szpinak. Całość krótko gotujemy i łączymy z makaronem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i podajemy. Możemy posypać tartym parmezanem lub kozim serem.

oraz:

Zapiekanka makaronowa z przemyconymi warzywami

Makaron penne Lubella – 1 opakowanie
2 cukinie
2 czerwone papryki
2 piersi kurczaka
2 cebule
Koncentrat pomidorowy
Żółty ser w kostce – ok. 100 g
Sól
Olej do smażenia, przyprawy według uznania (ja używam oleju smakowego własnej roboty z dużą ilością chilli, suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią – nie muszę już dodawać przypraw)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Pokrojonego w kostkę kurczaka obsmażamy na oleju. Dodajemy cebule i cukinie pokrojone w półksiężyce oraz papryki pokrojone w kostkę. Smażymy do miękkości i dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego oraz sól. Całość mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy przez 15 min w 180 stopniach.
Zdrowo i smacznie

O kontakt proszę:

Justynę Tyśkę oraz Anetę Majchrzak, którym serdecznie gratuluję.

Komentarze:

  1. Aneta76 pisze:

    Hurrra!!!! Wygrałam !!! Ale się cieszę!!! Bardzo dziękuję
    Pozdrawiam
    Aneta

  2. Ja też 😀
    Super, dziękuję.
    Dane już wysłałam.
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz