PIEROGI Z BOBEM, PIEROGI Z MIĘSEM

Pierogi z bobem

Dzisiaj będzie dłużej niż zazwyczaj. Wakacje, trochę więcej czasu na zabawę w kuchni, więc poszalałam odrobinkę. Zazwyczaj kiedy rozkładam się ze stolnicą, to kuchnia zamienia się w zakład produkcyjny. Bo jeśli przygotowuję ciasto, farsz to szkoda zasiadać do robienia pierogów tylko na jeden obiad. Więc niezależnie od farszu przygotowywane są pierogi “na dziś”, “na jutro” i “na kiedyś”. Te ostatnie poklejone i mrożone porcjami też często są na dwa obiady – moi domownicy lubią pierogi…

Te dzisiejsze powstały tak trochę z resztek, z tego co zostało i teoretycznie było nie do zagospodarowania.

Mój mąż przesadził z zakupem bobu. Chociaż bardzo go wszyscy lubią, tym razem zdecydowanie było go za dużo. Więc taki ugotowany prosił się o przerobienie. Mały przegląd lodówki: troszkę zostawionej fety, kawałeczek wędzonego boczku – tak powstał pierwszy farsz.

Po ugotowaniu wywaru na zupę, pozostało trochę mięsa – dzięki temu powstał farsz drugi.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • ok. 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki bardzo ciepłej wody
  • mąka do podsypywania
  1. Do mąki dodaj część wody, wyrabiaj ciasto dodając w miarę potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto musi być elastyczne i łatwe do wałkowania. Ja do przygotowania ciasta wykorzystuję robot z hakiem, jest to duże ułatwienie.
  2. Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. O falbanki, a raczej o podaniu sposobu ich formowania prosiło mnie kilka osób, muszę to nadrobić…
  3. Farsz mięsny zawinęłam w sakiewki – dużo prostszy sposób zawijania. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.
  4. Pierogi gotuj w osolonej wodzie.

FARSZ Z BOBEM, BOCZKIEM WĘDZONYM I FETĄ:

  • 2 szklanki ugotowanego bobu
  • 5-10 dkg surowego wędzonego boczku
  • 10 dkg fety
  • sól, pieprz do smaku
  1. Ugotowany, ciepły bób obierz ze skórek.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na chrupiąco.
  3. Bób rozgnieć widelcem, dodaj rozdrobnioną fetę oraz boczek i wymieszaj. Farsz dopraw.
  4. Jeśli farsz będzie zbyt suchy dodaj trochę oleju.

FARSZ Z GOTOWANEGO MIĘSA:

  • 20 dkg ugotowanego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • opcjonalnie trochę tartej bułki
  • sól, pieprz do smaku
  1. Mięso zmiel w maszynce.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na lekko złoty kolor na oleju.
  3. Mięso wymieszaj z cebulą, dodaj jajko. Farsz dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Pierogi podawaj okraszone podsmażoną na oleju cebulką.
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem


Jeśli chcecie zobaczyć inne moje pierogi – zapraszam tutaj.

Komentarze:

  1. Marcela pisze:

    mmmm… zrobiłaś mi smaka na takie rarytasy!
    pozdrawiam!

  2. Smakiempisany pisze:

    ja też jak zasiadam do robienia pierogów to robię hurtowo 🙂

Dodaj komentarz