SAŁATKA Z CZERWONYM RYŻEM, PIECZONYM KALAFIOREM I FETĄ

Sałatka z czerwonym ryżem, pieczonym kalafiorem i fetą

Ta lekka sałatka z czerwonym ryżem – to pierwsza w mojej kuchni próba z czerwonym ryżem. Ryż mi się bardzo podoba, a zestawienie z pieczonym kalafiorem oraz fetą było świetne.

Czerwony ryż jest odmianą ryżu średnioziarnistego z czerwoną łupinką. Jest bogaty w witaminy A, B, D, E i minerały takie jak cynk, selen, magnez i żelazo. Ma niski indeks glikemiczny. Ryż czerwony posiada naturalne przeciwutleniacze, wzmacnia odporność oraz obniża cholesterol. W Azji wykorzystuje się również jego właściwości w kosmetyce – pigment zawarty w osłonce poprawia stan i koloryt cery.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka czerwonego ryżu
  • 1/2 główki niedużego kalafiora
  • 10 dkg fety
  • 1 saszetka Kujawskiego ze smakiem Czosnek i bazylia
  1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Ostudź.
  2. Kalafior podziel na różyczki, dodaj olej z saszetki, pozostawiając w saszetce przyprawy i około łyżki samego oleju. Wymieszaj, wyłóż na blaszkę i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W czasie pieczenia co jakiś czas wymieszaj kalafiora, aby równomiernie się upiekł. Kalafior powinien być miękki. Wystudź.
  3. Wymieszaj kalafior z ryżem i rozdrobnioną fetę oraz przyprawy i olej z saszetki.
Sałatka z czerwonym ryżem, pieczonym kalafiorem i fetą

Sałatka z czerwonym ryżem, pieczonym kalafiorem i fetą


Przepis bierze udział w konkursie “Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.

 

 

Komentarze:

  1. Majana pisze:

    Ciekawy jest ten czerwony ryż, nigdy nie jadłam.
    Dziękuję za udział w konkursie:)

Dodaj komentarz