TARATOR – CHŁODNIK NA STYL BUŁGARSKI

Tarator

Tarator to chłodnik z dodatkiem świeżych ogórków, czosnku i orzechów. Jakiś czas temu spróbowałam tej kombinacji smakowej w postaci kupnego specyfiku. Pamiętam, że było gorąco i zamiast za chłodny kefir sięgnęłam w sklepie po coś o nazwie tarator. Chłodniki wszelkiego rodzaju bardzo lubię, lecz ten urzekł mnie dodatkiem jednego ze składników. Pomiędzy zakwaszonym mlekiem, czosnkiem, koprem i ogórkami wyczuwalne… orzechy. Kiedy zaczęłam przeszukiwać zasoby internetu, okazało się, że orzechy są opcjonalnym dodatkiem do taratora.

Chłodnik na upalne dni jest czymś niesamowitym – polecam Wam wypróbowanie takiej wersji.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 litra jogurtu naturalnego (może też być kefir lub maślanka, albo ich mieszanka)
  • 1 ogórek szklarniowy lub 2-3 gruntowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • garść orzechów włoskich
  • sól do smaku
  • opcjonalnie woda do rozrzedzenia
  1. Ogórka opłucz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Koperek opłucz i drobno pokrój.
  3. Czosnek obierz i rozetrzyj z solą.
  4. Orzechy posiekaj.
  5. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw solą.
  6. Jeśli preferujesz chłodnik rzadszy, dodaj szklankę wody.

Podawaj mocno schłodzony. Świetnie będzie smakował do dań z grilla czy młodych ziemniaków. Proporcje możesz dowolnie zmieniać.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz