ZUPA KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA

Zupa krem z pieczonego kalafiora

Przedstawiam dzisiaj przepis na zupę krem z pieczonego kalafiora. Pieczony kalafior nadaje tej zupie zdecydowanie innego wyrazu – smakuje inaczej niż tradycyjna zupa na bazie kalafiora.

Przepyszna – powiem tylko tyle, a że pracy niewiele, więc polecam.

SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior
  • 1/2 główki czosnku – nie obieraj ząbków
  • 1-1,5 litra bulionu mięsno-warzywnego
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany, najsmaczniejsza będzie kremówka
  • kilka łyżek oleju do pieczenia
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  1. Czosnek w łupinkach ułóż na kawałku folii aluminiowej, skrop olejem i zawiń.
  2. Kalafiora podziel na różyczki, możesz też pokroić na plastry. Oprósz solą, skrop olejem i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Obok kalafiora połóż pakuneczek z czosnkiem.
  3. Piecz w temperaturze 190 stopni C do miękkości i ładnego zarumienienia kalafiora. Co jakiś czas zamieszaj, aby równomiernie się dopiekł. Po upieczeniu lekko przestudź.
  4. Wyciśnij czosnek i wraz z kalafiorem i częścią bulionu zmiksuj w malakserze lub przy użyciu blendera na krem. Możesz zostawić kilka kawałków kalafiora do podania.
  5. Dodaj śmietanę, resztę bulionu, podgrzej. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podaj z bagietką.

Zupa krem z pieczonego kalafiora
Zupa krem z pieczonego kalafiora
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz