CHLEB ŻYTNI Z ZAPARKĄ

Chleb żytni z zaparką

Chleb żytni z zaparką, czyli mąką zaprawioną gorącą wodą. Przyjemny kwaskowy smak i delikatnie chrupiąca skórka skuszą Was mam nadzieję…

Taki chleb na żytnim zakwasie z zaparką już kilkukrotnie gościł na naszym stole, ale zawsze znikał za nim zabrałam się za jego sfotografowanie, na szczęście tym razem się udało.

ZAPARKA:

  • 240 g gorącej wody
  • 60 g mąki żytniej typ 2000
  1. Mąkę zalej wodą o temperaturze o temperaturze około 90 stopni, następnie dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 12-14 godzin.

ZACZYN:

  • 40 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 80 g wody
  • 80 g mąki żytniej typ 2000
  1. Wszystkie składniki wymieszaj, przykryj i odstaw na 12-14 godzin w ciepłe miejsce.

SKŁADNIKI NA CHLEB ŻYTNI Z ZAPARKĄ:

  • 300 g zaparki
  • 200 g zaczynu
  • 100 g ciepłej wody
  • 300 g mąki żytniej  typ 720
  • 8 g soli
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej wykorzystując drewnianą łyżkę lub robot z końcówką w kształcie haka, następnie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Ciasto przełóż do formy, przykryj lekko naoliwioną folią. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania.
  3. Pierwsze 15 minut piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C, potem zmniejsz do 200 stopni C i piecz kolejne 40 minut.
  4. Chleb po ostudzeniu należy zawinąć w naoliwiony pergamin – tym razem o tym zapomniałam. Za krojenie zabieramy się następnego dnia.
Chleb żytni z zaparką

 

 
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. Witam to jest mój ulubiony chlebek czy może pani napisać jak trzeba go piec bo w tekście jest pomyłka ? Dziękuje i pozdrawiam

Zostaw komentarz