MUFFINKI Z KOKOSEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Muffinki z kokosem i białą czekoladą

Proste do wykonania muffinki z kokosem i białą czekoladą.

SKŁADNIKI:
(z podanych składników wyszło ponad 40 muffinek)

  • 250 g masła
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 litra mleka
  • 3 jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  1. Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Masło rozpuść, dodaj mleko oraz rozbełtane jajka i wymieszaj.
  3. Czekoladę zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub drobno posiekaj.
  4. Połącz składniki suche i mokre. Nie wyrabiaj długo, wystarczy dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
  5. Na koniec dodaj czekoladę i wiórki kokosowe, wymieszaj.
  6. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Masę nakładaj do połowy wysokości papilotki.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni C 20-25 minut.
Muffinki z kokosem i białą czekoladą

Muffinki z kokosem i białą czekoladą

Komentarze:

  1. Ania pisze:

    Uwielbiam połączenie białej czekolady i kokosa. Za tydzień mam wielki zjazd rodzinny – przepis idealny do wykorzystania ze względu na ilość babeczek!

  2. gin pisze:

    Mniam, wyglądają smakowicie 🙂

  3. czy zamiast masla mozna dac margaryne Kasię?

    1. Laura pisze:

      ja margaryny wyrzuciłam z kuchni jakiś czas temu. Nie pomogę Ci.

Dodaj komentarz