CIASTO PINA COLADA

Kokosowo-ananasowe ciasto pina colada

Kokosowo-ananasowe ciasto pina colada.

Przygotowany na imieniny mojej córki placek. Połączenie kokosów i ananasów na kakaowym biszkopcie – taki powrót do blogowania po cudownych, upalnych wakacjach.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Przesiej mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru i nadal ubijaj.
  3. Dodawaj po jednym żółtku i nadal ubijaj.
  4. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao i wszystko delikatnie wymieszaj.
  5. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasto piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • 1 cukier wanilinowy
  • 25 dag masła
  • puszka ananasów
  • 2/3 szklanki likieru kokosowego
  1. Zagotuj 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrami.
  2. Dodaj wiórki kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dodaj masło.
  3. Budyń rozprowadź w pozostałym mleku i dodaj do gotującej się masy kokosowej.
  4. Gotuj chwilę mieszając i odstaw do wystygnięcia.
  5. Odsącz ananasa, zachowując pół szklanki soku, pokrój owoce dość drobno i dodaj do masy kokosowej. Do masy kokosowej dodaj też 1/3 szklanki likieru. Wymieszaj dokładnie.
  6. Sok z ananasa połącz z 1/3 szklanki likieru kokosowego i nasącz płynem biszkopt.
  7. Masę wyłóż równomiernie na biszkopcie. Ciasto odstaw do schłodzenia.

Komentarze:

  1. Lena pisze:

    Bardzo wakacyjne ciasto 🙂

  2. gin pisze:

    Mmm, wygląda cudnie 🙂

Dodaj komentarz