BRUKSELKA W MAŚLE CZOSNKOWYM

Jeśli tylko uda się Wam dostać ładnie wyglądającą świeżą brukselkę  – kupujcie bez zastanowienia. Świeża bije na łeb tę mrożoną smakiem, aromatem i konsystencją. Dzisiaj bez bułki tartej smażonej na maśle jak zwyczajowo się podaje to warzywo, za to w towarzystwie masła czosnkowego.

Brukselka gotowana, podana z masłem czosnkowym to idealna przystawka do dowolnego mięsa czy ryby. U nas podana ze smażonym pstrągiem smakowała wyśmienicie.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg świeżej brukselki
  • 2 łyżki masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  1. Czosnek obierz i rozetrzyj dokładnie ze szczyptą soli. Dodaj do masła i dokładnie wymieszaj.
  2. Brukselkę oczyść z zewnętrznych liści. Odetnij wystającą część głąbika i na każdym natnij X – warzywo dzięki takiemu zabiegowi łatwiej się ugotuje.
  3. W sporym garnku zagotuj wodę, osól ją i wrzuć brukselkę. Gotuj 5-7 minut, osącz na durszlaku.
  4. Do gorącej dodaj masło czosnkowe i wymieszaj.

Brukselka w maśle czosnkowym

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz