KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ I PIECZONEGO KALAFIORA

Kotleciki z kaszy jaglanej oraz pieczonego kalafiora

Proste, niezwykle zdrowe kotleciki z kaszy jaglanej oraz pieczonego kalafiora. Jakiś czas temu przedstawiłam Wam zupę z pieczonego kalafiora (tutaj zajrzyjcie po przepis). Pieczony kalafior jest genialny – sięgamy po niego co jakiś czas, bo sam w sobie jest również przepyszny. Skropiony oliwą, posypany grubo mieloną solą i upieczony na blaszce jest dużo lżejszy niż taki z podsmażoną bułką tartą. Tym razem była również zupa, a że kalafior był z tych gigantycznych ostało się też na takie kotleciki…

SKŁADNIKI NA KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka pieczonego rozdrobnionego kalafiora
  • 1 jajko
  • opcjonalnie bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku
  • olej, do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zmiksuj kalafiora z kaszą. Dodaj jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka dodaj nieco bułki tartej.
  2. Uformuj niewielkie kotleciki.
  3. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  4. Podaj z sosem czosnkowym lub gęstym jogurtem i świeżymi warzywami.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

7 komentarzy

  1. Wygląda przepysznie. Podoba mi się zwłaszcza pomysł na sprawne wykorzystanie tego co mamy w nadmiarze. Czy sądzisz, że dodanie do tego miksu kalafiorowo-kaszowego, dodatkowo na przykład gotowanych jajek byłodby dobrym pomysłem czy przesadą?

  2. Mam mały problem: Jak upiec kalafiora?
    Bardzo proszę o szybką odpowiedź i z góry bardzo dziękuję!

    1. Pewnie za późno, ale odpisuję.
      Kalafiora wystarczy podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, skropić oliwą i do piekarnika (200 stopni C). Podczas pieczenia co jakiś czas zamieszać. Piec na złoty kolor.

Zostaw komentarz