PIKANTNA ZUPA Z DYNI I MLEKA KOKOSOWEGO

Pikantna zupa z dyni i mleka kokosowego

Przepyszna zupa z dyni i mleka kokosowego na bazie bulionu, doprawiony czerwoną pastą curry oraz płatkami chilli. Pikantny i aromatyczny krem – idealny na jesienne dni.

SKŁADNIKI:

  • 1 średniej wielkości dynia Hokkaido
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu (warzywny lub z kurczaka)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie 2-3 listki limonki kaffir
  • 2 łyżki oleju
  • 2-4 łyżeczki czerwonej pasty curry, do smaku
  • sól do smaku
  • płatki chilli po posypania
  1. Dynię dokładnie umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  3. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż aż lekko się zezłoci.
  4. Dodaj pokrojoną dynię, listki limonki i zalej bulionem. Gotuj do miękkości dyni.
  5. Usuń listki i zmiksuj na krem, dodaj mleko kokosowe, dopraw pastą curry i solą. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
  6. Przed podaniem możesz posypać płatkami chilli.

Dodaj komentarz