TAGLIATELLE Z DYNIĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM

Tagliatelle z dynią hokkaido oraz wędzonym boczkiem

Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu – my ten dzień świętujemy z Lubella. Na to święto proponuję Wam jesienne tagliatelle z dynią hokkaido oraz wędzonym boczkiem.

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg makaronu tagliatelle Lubella
  • 10-15 dkg surowego wędzonego boczku
  • ok. 40 dkg startej na grubych oczkach dyni Hokkaido
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • sól, pieprz do smaku
  • parmezan do podania
  1. Boczek pokrój w drobne słupki. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Na patelni wysmaż boczek, dodaj czosnek, a po kilku minutach startą dynię. Oprósz lekko solą i smaż do miękkości dyni.
  3. Wlej śmietanę, dopraw sola i pieprzem i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec dolej nieco wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  4. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, podaj sosem i startym parmezanem.
Tagliatelle z dynią hokkaido oraz wędzonym boczkiem

Tagliatelle z dynią hokkaido oraz wędzonym boczkiem

Komentarze:

Dodaj komentarz