ŻEBERKA W KISZONEJ KAPUŚCIE WG MACIEJA KURONIA

Żeberka w kiszonej kapuście

Połączenie mięsa i kapusty kiszonej w okresie jesiennych chłodów jest dla mnie idealne – cudownie rozgrzewające i wzmacniające. Czy to w pysznym domowym kapuśniaku, czy w bigosie – mięso i kapusta to dla mnie duet idealny. Te żeberka w kiszonej kapuście to coś co na pewno Wam przypadnie do gustu.

Dzisiaj proponuję Wam jednogarnkowe danie, które mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Przepis nieco przeze mnie zmieniony pochodzi z książki Macieja Kuronia „Kuchnia domowa”. O książce już kilkukrotnie pisałam. To jedna z najważniejszych pozycji na mojej półce z książkami. Sięgam po nią bardzo często i nawet jeśli korzystam z innych źródeł, to zerkam do „Kuchni domowej”, żeby sprawdzić co na dany temat napisał pan Maciej. Mój egzemplarz jest opatrzony autografem i dedykacją specjalnie dla mnie – to prezent od męża.

Żeberka w kiszonej kapuście to świetne jednogarnkowe danie, które łączy moje ulubioną część świnkowego mięsa i ukochaną kapustę kiszoną.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  1. Czosnek obierz, rozetrzyj z łyżką soli, dodaj majeranek, cząber oraz paprykę. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj.
  2. Mięso wytrzyj ręcznikiem papierowym. Podziel na porcje.
  3. Przygotowaną mieszanką przypraw natrzyj dokładnie żeberka i odstaw do zamarynowania przynajmniej na 2 godziny.
  4. Żeberka obsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor (w oryginale żeberka przed smażeniem powinno obtoczyć się w mące, ja tego nie robię).
  5. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półplasterki.
  6. Kapustę dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i połowę rozłóż na dnie dużego naczynia żaroodpornego lub innego garnka do zapiekania (musi mieć pokrywkę).
  7. Na warstwie kapusty ułóż żeberka i cebulę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i oprósz pieprzem.
  8. Na wierzch wyłóż resztę kapusty kiszonej. Całość zalej szklanką wody.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piecz pod przykryciem godzinę.
  10. Po 45 minutach zdejmij pokrywkę i ostatnie 15 minut piecz bez przykrycia.

Żeberka w kiszonej kapuście możesz podać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.


To jeden z ulubionych przepisów na moim blogu. Zobaczcie inne propozycje na żeberka: 

Komentarze:

  1. Justyna Żak napisał(a):

    konkretne danie na jesień:)

  2. Anonimowy napisał(a):

    Zrobiłam żeberka w kapuście po raz pierwszy właśnie według tego przepisu . Wyszły przepyszne !!!! Dziękuję

  3. Anonimowy napisał(a):

    Dorzuciłam pół główki młodej białej kapusty, wymieszałam z kiszoną, posoliłam i popieprzyłam. Wyszło naprawdę pysznie.

  4. Hania napisał(a):

    Ja dodałam purre chilli i czosnkowe i przyprawy ciut sosu sojowego , musztardę, łyżkę oliwy , przyprawy słodka paprykę i ta masa nasmatowalam żeberka , smażyłam na ghee i kapustę rownież , dodałam także spora garść grzybów suszonych oraz żeberko wędzonych dla smaku 😉😉😉

    1. Laura napisał(a):

      taki miks światowy – super 🙂

  5. Anonim napisał(a):

    A moje wyszły za twarde, musiałam przetrzymać je jeszcze następną godzinę by trochę zmiękły. 😕

Dodaj komentarz