KARKÓWKA SŁOIKOWA

Karkówka słoikowa

Tym razem karkówka słoikowa jako bohaterka uwięziona w wekach. Wyszła idealna.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • pół główki czosnku
  • 2 łyżeczki peklosoli
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • kilka gałązek świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
  1. Mięso pokrój w kostkę.
  2. W moździerzu rozetrzyj dokładnie wszystkie przyprawy. Dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka godzin.
  3. Masę mięsną ciasno ułóż w wyparzonych słoikach.
  4. Zamknij i pasteryzuj.

PASTERYZACJA

Pasteryzacja jest metodą konserwacji polegającą na odpowiednio dobranym podgrzewaniu produktów spożywczych. Nazwa tego procesu pochodzi od nazwiska uczonego Ludwika Pasteura i ma na celu zniszczenie lub zahamowanie rozwoju drobnoustrojów. Wykorzystuje się ją w celu przedłużenia trwałości żywności. Można pasteryzować na mokro, gotując słoiki z garnku z wodą lub na sucho – w piekarniku. Czasy pasteryzacji na mokro znalazłam tutaj.

Słoiki do 0,5 litra

dzień pierwszy 60 minut, przerwa 24 godziny

dzień drugi 40 minut, przerwa 24 godziny

trzeci dzień 30 minut

Słoiki do 1 litra

dzień pierwszy 90 minut, przerwa 24 godziny

dzień drugi 60 minut, przerwa 24 godziny

trzeci dzień 45 minut

Słoiki do 1,5 litra

dzień pierwszy 120 minut, przerwa 24 godziny

dzień drugi 80 minut, przerwa 24 godziny

trzeci dzień 60 minut

Karkówka słoikowa

Karkówka słoikowa

Komentarze:

  1. Taki smak ze słoika nie równa się z żadnym.Super. Pozdrawiam

  2. Anonimowy pisze:

    A potrzebna jest ta pektsól? Jeśli załóżmy chcę przechowywać do tygodnia czasu?

    1. Laura pisze:

      Jestem zdania, że jeśli wędlina ,a być przechowywana, to powinna być zabezpieczona. Dla mnie peklosól to taki gwarant, że nie rozwiną się jakieś drobnoustroje.

Dodaj komentarz