NERKI CIELĘCE NA GRZANCE

Nerki cielęce na grzance

Nerki cielęce… Wiem, że ten przepis, ba nawet sam składnik wystraszy niektórych z Was. Podroby to takie mało popularne części, których wielu z Was nie toleruje, no może ewentualnie drobiową wątróbkę… W moim rodzinnym domu jadało się wszystko co natura dawała i niektóre z potraw na bazie podróbek są moimi ulubionymi smakami z dzieciństwa. Przez to, że w podobny sposób sama gotuję również moje dzieci są nauczone, że nie świnka to nie tylko schab i karkówka. Pierogi z płuckami to danie bez którego moja rodzina nie wyobraża sobie kuchni, za ozorki w sosie chrzanowym ja oddam każdy inny kawałek mięsiwa.

Z nerkami cielęcymi miałam do czynienia po raz pierwszy. Prawdę mówiąc zdziwił mnie ich wygląd, tak bardzo inny od nerek wieprzowych. W smaku dużo delikatniejsze i naprawdę świetnie smakujące. Zamarynowane i podsmażone z cebulką i pieczarkami smakowały wybornie.

SKŁADNIKI:

  • 4 nerki cielęce
  • 20 dkg małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • pół łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
  • sól
  • kilka kromek chleba lub bułki na grzanki
  • olej
  1. Nerki zalej wodą i ostaw na godzinę.
  2. Obierz czosnek, który razem z tymiankiem, pieprzem i połową łyżeczki soli utrzyj w moździerzu.
  3. Z nerek dokładnie usuń biały tłuszcz, podziel na cząstki i osącz na sitku. Dodaj roztarty z przyprawami czosnek, wymieszaj i odstaw przynajmniej na dwie godziny, a najlepiej na noc.
  4. Obierz pieczarki i cebulę. Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, oprósz ją solą i smaż na wolnym ogniu do zeszklenia. Dodaj nerki oraz pieczarki i smaż do ładnego zrumienienia co jakiś czas mieszając.
  6. Opiecz chleb lub bułki. Grzanki podawaj z ciepłymi nerkami.
Nerki cielęce na grzance

Nerki cielęce na grzance

Komentarze:

  1. Justyna Żak pisze:

    oj nie wiem czy bym zjadła coś takiego ale plus duży za pomysł:)

Dodaj komentarz