PIECZONE BULWY: ZIEMNIAKI I TOPINAMBUR

Pieczone bulwy

Zapraszam na pieczone bulwy. Tym razem ziemniaki i ponownie topinambur…

Będzie pojawiał się co jakiś czas, bo dotarła kolejna dostawa od mojego brata. Tym razem upieczony wraz z ziemniaczkami – jako idealny dodatek do obiadu.

SKŁADNIKI:

  • ½ kg niedużych ziemniaków
  • ½ kg topinambura
  • sok ½ cytryny
  • sól gruboziarnista
  • 4 łyżki oliwy
  1. Ziemniaki i topinambur dokładnie wyszoruj. Pokrój na mniejsze kawałki. Obgotuj na parze 10 minut.
  2. Na dużą blaszkę wylej oliwę, wyłóż obgotowane bulwy, polej sokiem z cytryny, oprósz solą. Wymieszaj delikatnie i rozłóż na blaszce.
  3. Piecz w temperaturze 220 °C około 20 minut na termoobiegu. W połowie czasu delikatnie obróć aby równomiernie się opiekły.

Komentarze:

Dodaj komentarz