PIERÓG Z HODOWICY

Pieróg z Hodowicy

W niedzielny wieczór miał swoją premierę drugi numer naszego Kotła. Znajdziecie w nim naprawdę wiele fajnych przepisów i kilka ciekawych artykułów, wszystko okraszone przepięknymi fotografiami. “Kocioł” tworzą blogerzy kulinarni z Dolnego Śląska i do naszego regionu staramy się nawiązywać, szukać ciekawych miejsc oraz interesujących ludzi. Chcemy też Wam pokazywać regionalne produkty oraz szukać przepisów, które funkcjonują na naszym regionie.

W “Kotle” udało mi się połączyć moje dwie pasje: gotowanie i historię. Zapoczątkowany w pierwszym numerze dział kuchni przesiedleńczej wciągnął mnie niesamowicie i dzisiejszy przepis jest wynikiem kolejnej opowieści o ludziach, którzy po wojnie trafili na Dolny Śląsk. Tym razem będzie to historia mieszkańców wrocławskiego osiedla Wojnów, o której przeczytacie na łamach Kotła.

Pieróg to tradycyjne danie kresowiaków przybyłych z Hodowicy pod Lwowem. Prosty i bardzo pożywny placek był pieczony na co dzień i od święta zazwyczaj w prostokątnej, dużej formie, nieraz w mniejszej jako wyższy placek. Obowiązkowo podawano go na ważnych rodzinnych uroczystościach oraz spotkaniach.

Placek dobrze komponuje się z maślanką, kwaśnym lub słodkim mlekiem. Lekko ciepły można podać ze zwykłym lub czosnkowym masłem. Moim zdaniem świetnie będzie smakował z czystym barszczem.

Serdecznie zapraszam do lektury Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego “Kocioł” (po prawej stronie znajdziecie okładkę najnowszego numeru – wystarczy klik).

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 2,5-3 kg ziemniaków
  • 200 g kaszy gryczanej palonej
  • 300-400 g surowego wędzonego boczku
  • 3-4 cebule
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  1. Ziemniaki, cebule oraz czosnek obierz. Cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek rozetrzyj.
  2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i utłucz lub przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni na wolnym ogniu podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Dodaj cebulę i lekko oprósz solą. Smaż do zezłocenia, pod koniec dodając roztarty czosnek.
  4. Kaszę zalej wrzątkiem i po 10 minutach odcedź na sitku.
  5. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kaszę i smaż kilka minut często mieszając.
  6. Połącz ziemniaki, boczek z cebulą oraz kaszą. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farsz powinien być dobrze doprawiony i mieć wyraźny smak.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
na formę ok. 25×30 cm

  • 2-3 szklanki mąki
  • 1 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • tłuszcz do posmarowania formy
  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw, aby rozczyn zaczął pracować.
  2. Dodaj resztę mleka, sól i 2 szklanki mąki. Wyrób gładkie ciasto, w miarę potrzeby dosypując więcej mąki. Ciasto powinno dać się rozwałkować.
  3. Przykryj i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Formę posmaruj tłuszczem.
  5. Ciasto podziel ma dwie części. Większą wyłóż dno i boki formy, tworząc spory rant.
  6. Nałóż równomiernie farsz.
  7. Drugą częścią ciasta po rozwałkowaniu przykryj farsz i sklej ze spodem.
  8. Pieróg wstaw do piekarnika nagrzanego do 100°C, po około 15 minutach zwiększ temperaturę do 190°C i piecz do delikatnego zarumieniena ciasta.
  9. Po upieczeniu wyłóż na deskę, przykryj drugą, obciąż i wystudź.

Pieróg z Hodowicy

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. Znam tę potrawę od dziecka,a pochodzę z woj. podkarpackiego. Pyszne! My jadamy to, oprócz wymienionych przez Ciebie wersji, również z serem białym (wymieszanym ze śmietanką, solą, pieprzem i cebulką).

Zostaw komentarz