KACZKA PIECZONA Z SOSEM ŚLIWKOWYM

Kaczka pieczona podana z sosem na bazie suszonych śliwek i koniaku. Kaczuszka w takiej wersji jest po prostu rewelacyjna.

SKŁADNIKI:

  • kaczka
  • 3-4 czerwone cebule
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki koniaku
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny do smaku
  1. Kaczkę spraw, opłucz i dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym, Podziel na porcje usuwając zbędny tłuszcz. Ponacinaj nieco skórę i natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Odstaw na 2-3 godziny.
  2. Rozgrzej patelnię. Obsmaż kawałki kaczki z obu stron na suchej patelni. W zależności od wielkości patelni zrób to na 2-3 razy, tak aby mięso się smażyło a nie gotowało. Tłuszcz po smażeniu odlewaj. Kaczkę przełóż na blaszkę.
  3. Na patelni pozostaw 2 łyżki tłuszczu. Zeszklij na nim pokrojoną w pióra i oprószoną solą cebulę. Dodaj koniak i śliwki, gotuj chwilę. Przełóż wszytko do mięsa. Przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.
  4. Piecz 50 minut, po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut. Wyłącz piekarnik. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i odstaw do piekarnika aby nie ostygło.
  5. Sos z pieczenia kaczki przelej do wysokiego słoika i odstaw na chwilę. Na wierzchu zbierze się tłuszcz, który w ten sposób łatwo możemy usunąć.
  6. Wywar po odlaniu tłuszczu przelej do rondelka i gotuj chwilę aby płyn nieco się zredukował. Sos zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.

 Kaczka w sosie śliwkowym

Dodaj komentarz