KRUPNIK NA GĘSICH ŻOŁĄDKACH

Zapraszam dzisiaj na pyszny krupnik na gęsich żołądkach – gęsty, pożywny i niezwykle smaczny.

Podróbki gęsie w pożywnej, gęstej zupie. Idealny obiad na zimny dzień, bezsłoneczny dzień. Dobrze ugotowane żołądki wręcz rozpływają się w ustach, kasza nie tylko syci, ale również działa rozgrzewająco na organizm.

W mojej wersji żołądki ugotowane na gotowych kostkach bulionowych, jeśli wolisz – wykorzystaj domowy bulion.

SKŁADNIKI:

  • 70 dkg gęsich żołądków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 kostki bulionowe Winiary (dowolny smak, opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  1. Żołądki opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą dodaj kostki bulionowe i gotuj na wolnym ogniu.
  2. Gdy żołądki będą „dochodziły” dodaj pokrojone warzywa oraz opłukaną kaszę.
  3. Gotuj do miękkości warzyw i kaszy. Dopraw do smaku.

Komentarze:

  1. Justyna Żak pisze:

    ciekawy pomysł na zupę:)

Dodaj komentarz