MAKOWIEC WEDŁUG MOJEJ TEŚCIOWEJ

Makowiec na cieście ucieranym

Dzisiaj nie będzie pisania, tylko chciałam Wam życzyć udanego Sylwestra i cudownego 2015 roku. Mnie wirus powalił gorączką i mega kaszlem, więc będzie spokojnie, domowo i kołderkowo. W ramach porządkowania poświątecznych przepisów proponuję Wam makowiec na delikatnym ucieranym, maślanym spodzie według receptury mojej teściowej. Jest naprawdę rewelacyjny.

MASA MAKOWA:

  • 1/2 kg maku
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dkg miękkiego masła
  • 3/4 szklanki miodu (musi być płynny)
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego WINIARY
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów i migdałów
  1. Mak zalej mlekiem. Zagotuj, trzymaj na wolnym ogniu kilka minut. Przykryj i odstaw do wystudzenia.
  2. Zimny mak trzykrotnie zmiel.
  3. Żółtka dokładnie utrzyj z cukrami na gładką, puszystą masę. Nadal ucierając dodawaj po trochę masła, miodu i zmielonego maku.
  4. Białka ubij na sztywną pianę.
  5. Do masy makowej dodaj pianę oraz bakalie i delikatnie wymieszaj.

CIASTO:
(na formę 35×30 cm)

  • 40 dkg mąki
  • 25 dkg cukru pudru
  • 25 dkg miękkiego masła
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 4 łyżki mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia WINIARY
  1. Proszek wymieszaj z mlekiem.
  2. Mąkę przesiej.
  3. Białka ubij na sztywną pianę.
  4. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Nadal ucierając dodawaj po jednym żółtku i po trochę mąki. Pod koniec wlej mleko z proszkiem.
  5. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  6. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Odlej z ciasta około 1-1,5 szklanki. Wylej resztę ciasta do przygotowanej formy. Na ciasto delikatnie wyłóż masę makową.
  8. Odłożoną część ciasta przełóż do worka cukierniczego lub szprycki. Z ciasta wykonaj kratkę lub inny wzór na masie makowej.
  9. Piecz w temperaturze 180 stopni 50-60 minut. Jeśli wierzch będzie się zbytnio rumienił, przykryj go folią aluminiową.

Winiary - serwis kulinarny

Komentarze:

  1. Ania_S pisze:

    Wygląda przepysznie 😉 Mi w tym roku trochę brakuje takiego prawdziwego makowca, bo nie piekliśmy w domu, ale za to mak jem niemal codziennie 😉

Dodaj komentarz