PASTA Z KURCZAKA I PIECZAREK

Pasta z kurczaka i pieczarek do chleba

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pastę do chleba – prosta pasta z kurczaka i pieczarek. Mięso gotowanego kurczaka z dodatkiem podsmażonych pieczarek i cebuli, które świetnie ożywiają smak drobiowego mięsa.

Zdarza się Wam taka sytuacja, że po ugotowaniu bulionu zostaje mięsna wkładka, na którą nikt nie ma ochoty, a żal jest to wyrzucić? Z ugotowanego mięsa można łatwo przygotować pasztet lub farsz.

SKŁADNIKI:

  • 2 ugotowane udka kurczaka (lub inne części pozostałe po ugotowaniu rosołu)
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  1. Pieczarki i cebulę obierz. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki.
  2. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na lekko złoty kolor cebulę. Dodaj pieczarki, oprósz solą oraz pieprzem i smaż razem jeszcze kilka minut. Pod koniec smażenia wsyp majeranek. Ostudź.
  3. Mięso obierz z kości i zmiksuj razem z pieczarkami.
  4. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Lubisz pasty do chleba – tutaj (klik) znajdziesz więcej podobnych przepisów.

Komentarze:

  1. An etka pisze:

    Tak, z takim mięsem potem trzeba się męczyć. Przynajmniej ja się męczę. A że lubię rosół, to często zostają zmagania :). Ale teraz, gdy zrobię taką pastę, będzie pozytywne zakończenie :). Zatem dziękuję za przepis 🙂 !

  2. Agata Broncel pisze:

    Wspaniała propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu 🙂

  3. Teo Vanu pisze:

    Genialne! Proste, łatwe, nie trzeba kombinować, a po niedzielnym rosole oryginalne kanapki na poniedziałkowe śniadanie. Cudo! 🙂

Dodaj komentarz