JAJECZNICA Z DROŻDŻAMI

Jajecznica z drożdżami

Tak, tak… jajecznica z drożdżami. To nie pomyłka. Do dania wykorzystuje się świeże drożdże, które są wielką skarbnicą minerałów ale przede wszystkim to bogactwo witamin z grupy B. Troszkę więcej na ten temat możecie poczytać we wstępie do podobnego przepisu na pastę z jajek i drożdży.

Przepis na jajecznicę z drożdżami oraz wiele innych przepisów na jajka znajdziecie w czwartym numerze Kotła (klik)- zapraszam do lektury.

SKŁADNIKI:

  • 100 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  1. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Na niewielkiej patelni rozpuść masło i zeszklij na na nim oprószoną solą cebulę.
  2. Dodaj pokruszone drożdże i na wolnym ogniu, mieszając rozpuść je. Wbij jaja i smaż do lekkiego ścięcia.
  3. Podaj z posiekanym szczypiorkiem, czerwoną cebulą lub pomidorami oraz świeżym pieczywem.

Tutaj (klik) podobny przepis w postaci pasty do chleba oraz w wersji wzbogaconej o suszone pomidory (klik).

Komentarze:

  1. Ciekawe użycie drożdży i zarazem bardzo korzystne,ponieważ są naprawdę smaczne;)

  2. Kinga Łucja pisze:

    Smacznie wygląda 😉

  3. Karmel-itka. pisze:

    pamiętam pomazankę drożdżową – byłam nią zachwycona. A teraz to – koniecznie do wypróbowania taka nietuzinkowa jajecznica. Czuję, że się nie zawiodę 🙂

  4. Wiem o zdrowotnych właściwościach drożdży ale nie sądziłem, że można je tak fajnie "upchnąć" do jajecznicy. Ekstra pomysł 🙂

Dodaj komentarz