KREM Z JARMUŻU I ZIELONEGO GROSZKU

Krem z jarmużu

Na talerzu dzisiaj ląduje kokosowy krem z jarmużu oraz zielonego groszku. Takie zieloności mi się dzisiaj urodziły… To tak na odstraszenie wichury i deszczu… Na przełamanie zieloności – mieszanka owoców morza.

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg liści jarmużu
  • 25 dkg zielonego groszku
  • 25 dkg mieszanki owoców morza lub samych krewetek koktajlowych
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  1. Jarmuż opłucz, usuń łodyżki.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju. Dodaj pastę curry oraz roztarty czosnek.
  3. Wrzuć jarmuż, oprósz solą i smaż chwilę, aż liście zmiękną.
  4. Dodaj groszek, zalej bulionem i gotuj ok. 5 minut.
  5. Zmiksuj blenderem, dodaj mleko kokosowe. Po zagotowaniu wrzuć przepłukaną na sicie mieszankę owoców morza. Gotuj 5 minut.
  6. Podawaj z ryżem, makaronem ryżowym lub makaronem sojowym.

Dodaj komentarz