BURGERY Z INDYKA

Burgery z indyka

Zapraszam was na ciąg dalszy burgerowych opowieści. We Wrocławiu nieco popadało, ale chyba szykuje się niezły dzień.

Tym razem indyk w roli głównej…

Burgery z indyka możesz podać w bułce lub z ziemniakami. Zimne będą świetnym dodatkiem na kanapkę.

SKŁADNIKI:

  • 60 dkg mięsa z udźca indyczego
  • 1 spora cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sos sojowy
  • woda
  • sól
  • odrobina oleju do smażenia
  1. Mięso zmiel w maszynce na dużych oczkach.
  2. Cebulę obierz, pokrój w bardzo drobną kostkę, oprósz solą i lekko zgnieć ręką.
  3. Mięso wymieszaj z cebulą oraz obiema paprykami.
  4. Dokładnie wyrabiaj dodając po trochę wody i sosu sojowego. Sosu musisz dodać do smaku. Wody, tyle ile wchłonie mięso. Powinno była gładkie, dające się łatwo formować. U mnie było to ponad pół szklanki.
  5. Uformuj płaskie kotlety.
  6. Smaż na patelni grillowej lub na ruszcie na grillu z obu stron.

Komentarze:

  1. Burgery idealne.Świetny przepis

Dodaj komentarz