CURRY Z TOPINAMBUREM I TOFU

Topinambur jest jednym z bohaterów 4 numeru magazynu Kocioł, ten przepis znalazłam się na stronie kotłowej jako sposób wykorzystania tego coraz popularniejszego warzywa – przepis tutaj (klik).

W mojej kuchni ten produkt zagościł na stałe i niesamowicie cenię sobie jego właściwości. Szukajcie topinambura i próbujcie, naprawdę warto.

SKŁADNIKI:

  • 500 g topinamburu
  • 100 g tofu
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 centymetrowy kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekaj. Topinambur umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. W woku lub dużym rondlu z grubym dnem rozgrzej olej i zeszklij na nim oprószoną solą cebulę. Dodaj czosnek i imbir, a po chwili smażenia czerwoną pastę curry oraz pastę z trawy cytrynowej. Dodaj starty topinambur dokładnie wymieszaj. Smaż do miękkości topinambura, co jakiś czas mieszając.
  3. Wlej mleko kokosowe. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i duś jeszcze około 10 minut.
  4. Tuż przed podaniem dodaj pokrojone tofu.
  5. Możesz podać z ryżem, makaronem ryżowym lub sojowym, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie.

Propozycja innego podania:
Do przygotowania potrawy zamiast tofu możemy użyć również pierś z kurczaka, rybę lub krewetki. Na bazie takiego curry bardzo łatwo możemy przyrządzić pyszną zupę. Po prostu dodajmy bulion i dowolny dodatek.

Dodaj komentarz