WIEDEŃSKI SERNIK BEZ CUKRU

Wiedeński sernik bez cukru

Wiedeński sernik bez cukru to moja poświąteczna propozycja na pyszny, zdrowy deser.

Dosłodzony ksylitolem i bez pszennej mąki. Idealna propozycja dla cukrzyków oraz osób cierpiących na insulinooporność. Może nie powala jak tradycyjny, zwykły sernik, ale spora część rodziny była zachwycona propozycją.

Ksylitol to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, pozyskiwana z brzozy, nazywana alkoholem cukrowym. Wygląda i smakuje jak cukier – to drobne białe kryształki, które są bardzo słodkie.

Stanowi alternatywę dla tradycyjnego cukru, ma niski indeks glikemiczny i dużo mniejszą (40 %) zawartość kalorii. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym do słodzenia zwłaszcza gum do żucia i cukierków oraz produktów do odświeżania jamy ustnej ze względu na działanie przeciwpróchnicze.

Ksylitolem można z powodzeniem zastąpić zwykły biały cukier zarówno w deserach jak i wypiekach.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg zmielonego twarogu (może być gotowy z wiaderka)
  • 20 dkg miękkiego masła
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • laska wanilii
  1. Masło razem z ksylitolem utrzyj na puszystą masę.
  2. Dodawaj po jednym jajku i po łyżce sera i nadal ucieraj.
  3. Pod koniec dodaj mąkę owsianą oraz ziarenka wanilii.
  4. Ustaw piekarnik na temperaturę 180 stopni C.
  5. Masę przelej do formy wyłożonej papierem. Ja wykorzystałam tortownicę o średnicy 26 cm.
  6. Piecz 60 minut.
  7. Sernik wystudź i przełóż na paterę.

PROPOZYCJA PODANIA:

Taki sernik bez cukru możesz podać z dodatkami w postaci owoców – zmiksuj świeże lub mrożone maliny z wytrawnym białym winem. Ewentualnie dosłódź ksylitolem. Sernik podawaj z sosem malinowym.

Komentarze:

  1. WYWIADowisko pisze:

    nie ma to jak zdrowy sernik 🙂

  2. Aga pisze:

    Zakalec:-(

  3. Asiek pisze:

    Boski 🙂 wyszedł przepyszny 🙂 ale dodałam też trochę kokosowej 🙂

    1. Laura pisze:

      super – cieszę się i smacznego (jeśli jest jeszcze do czego) 🙂

  4. Barbara pisze:

    Pyszny po raz kolejny włożyłam do piekarnika,smakuje jak u mamy nie ma żadnej różnicy między tradycyjnym z dużą ilością ckuru,
    Barbara i Łukasz,który przepis odrył

  5. Anonim pisze:

    Czy mogę zamienić mąkę na kokosową?

    1. Laura pisze:

      myślę, że tak

Dodaj komentarz