FRITTATA ZE SZPARAGAMI, SZYNKĄ I POMIDORKAMI

FRITTATA ZE SZPARAGAMI, SZYNKĄ I POMIDORKAMI

Frittata ze szparagami to taka propozycja na ekspresową, ale obłędnie pyszną kolację…

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek
  • pęczek zielonych szparagów
  • 15 dkg dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • kilka plasterków szynki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska grubo mielona
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  1. Obetnij końcówki szparagom. Obgotuj je na parze koło 5 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Danie wyląduje w piekarniku użyj więc patelni, która ma metalową rączkę. Możesz też zapiec je w dużym naczyniu żaroodpornym.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pomidorki, oprósz je solą i smaż chwilę. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj szparagi i pokrojoną szynkę.
  5. Rozkłóć jajka z porządną szczyptą soli. Wlej masę na patelnię. Zapiekaj 15 minut. Przed podaniem oprósz świeżo mielonym pieprzem.

 

Komentarze:

  1. Ekstra propozycja, i te szparagi w składzie zwłaszcza;)

  2. O, tak. To jest pyszne danie. Pięknie podane…. umm, mniam 🙂

Dodaj komentarz