SCHAB PIECZONY NA KANAPKI

Schab pieczony na kanapki

Dzisiaj oddaję Wam cudny przepis na domową wędlinę – schab pieczony na kanapki. Mięsko wyszło rewelacyjne. Obsmażenie go ze wszystkich stron pozwoliło zamknąć pory, dzięki temu to co najlepsze zostało w środku i mięso nie jest za suche. Dwa dni w marynacie wystarczyło aby po przyrządzeniu było aromatyczne i pachnące.

Minimalnie zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza – oryginał znajdziecie (tutaj).

Iza – dzięki!!!

SKŁADNIKI:

  • ok. 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki suszonego majeranku
  • 4 łyżeczki suchego tymianku
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • olej do obsmażenia
  1. Mięso dokładnie wytrzyj ręcznikami papierowymi.
  2. Czosnek obierz i w moździerzu rozetrzyj z innymi przyprawami. Natrzyj mięso przyprawami. Jeśli kawałek schabu ma niewyraźny kształt, możesz go obwiązać i ścisnąć sznurkiem, nadając ładniejszy kształt
  3. Mięso przełóż do zamykanego pojemnika lub owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na dwie doby.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż schab ze wszystkich stron.
  5. Przełóż do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Piecz godzinę w temperaturze 160 stopni C. Studź w uchylonym piekarniku, potem przełóż do lodówki.
Schab pieczony na kanapki

Schab pieczony na kanapki

Komentarze:

  1. Łucja pisze:

    Pysznie wygląda 🙂 Często piekę schab na kanapki, ale nigdy nie marynuję tak długo. Następnym razem tak zrobię!

  2. W kuchni Uli pisze:

    Wspaniale wygląda!

  3. kasia pisze:

    Super pomysł na kanapki, jak znudzi się wędlina

Dodaj komentarz