SERDUSZKA INDYCZE Z MŁODĄ MARCHEWKĄ

Serduszka indycze z młodą marchewką

Uwielbiamy serduszka drobiowe… Mogą być z kurczaka, gęsi, kaczki czy serduszka indycze. W gulaszu lub takie jak dzisiaj prezentuję duszone.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg serc indyczych
  • 2 cebule
  • pęczek młodych marchewek
  • 1/2 szklanki mleka owsianego lub 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  1. Serca opłucz, osącz na sicie. Poodcinaj nadmiar tłuszczu i każde serce przetnij wzdłuż na ćwiartki. Wrzuć na rozgrzaną dużą patelnię i smaż na mocnym ogniu do momentu odparowania wody.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj ją do podsmażonych serduszek, oprósz solą i pieprzem. Smaż kilka minut. Zalej szklanką wody. Duś pod przykryciem do miękkości serc uzupełniając co jakiś czas wodę. Pod koniec dodaj mleko lub śmietanę.
  3. Marchewki dokładnie opłucz, przekrój wzdłuż i oprósz solą. Dodaj do serduszek, przykryj i duś klika minut. Marchewki powinny być al dente.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz