BURGERY Z ŁOSOSIA Z SOSEM SZPARAGOWYM

Od kilku miesięcy w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym KOCIOŁ (klik) zajmuję się działem, który nazywamy przesiedleńczym. To cykl opowieści o losach osób, które po zawieruchach wojennych trafiły na Dolny Śląsk.

Ten zakątek na tle wszystkich regionów Polski jest pod tym względem niezwykły. Polaków mieszkających tutaj z dziada, pradziada jest niewielu. Po wojnie zewsząd napływali rodacy wysyłani siłą na te tereny oraz tacy, którzy szukali szczęścia na Ziemiach Odzyskanych. Dolnośląska kultura to połączenie wielu, bardzo różnorodnych tradycji.

Dlaczego piszę to akurat dziś…? Wczoraj na jednym z wydarzeń związanych z wrocławskimi Mostami miałam okazję spotkać bohaterów jednej z moich przesiedleńczych opowieści – prezesa Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich z Wrocławia i… zostałam zaproszona na spotkanie z okazji Dnia Lwowa. I tak dzisiejsze popołudnie spędziłam z Lwowiakami.

A dla Was mam mało lwowski przepis, ale obłędnie smakujący. Podane z sosem szparagowo-serowym pyszne burgery z łososia.

SKŁADNIKI NA KOTLETY:

  • 50 dkg filetu z łososia bez skóry
  • 1 cebula
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • odrobina oleju do posmarowania patelni
  1. Łososia zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub bardzo drobno posiekaj.
  2. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Formuj płaskie kotlety i smaż na patelni grillowej z obu stron.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 50 dkg białych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 10 dkg wyrazistych w smaku serów (u mnie mieszanka peccorrino, bursztyna i rokpola)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  1. Szparagi dokładnie obierz, odetnij końcówki.
  2. Zalej niewielką ilością osolonej wody. Gotuj do miękkości.
  3. Dodaj masło i zmiksuj blenderem.
  4. Dodaj starte sery i dokładniej wymieszaj.
  5. Dopraw solą i pieprzem.

Burgery z łososia podaj z ulubionymi warzywami ugotowanymi na parze i ciepłym sosem.

Komentarze:

  1. Karmel-itka pisze:

    Ubóstwiam łososia. Ale takich burgerów jeszcze nie jadłam, porywam przepis 😉

Dodaj komentarz