BURGERY Z ŁOSOSIA Z SOSEM SZPARAGOWYM

Burgery z łososia

Łosoś w formie burgerów lub jak ktoś woli kotletów już był. Tym razem proponuję Wam zestaw obłędnie smakujący: pyszne burgery z łososia podane z sosem szparagowo-serowym, na bazie moich ukochanych białych szparagów. Burgery podaj z ulubionymi warzywami ugotowanymi na parze i ciepłym sosem.

SKŁADNIKI NA BURGERY Z ŁOSOSIA:

  • 50 dkg filetu z łososia bez skóry
  • 1 cebula
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • odrobina oleju do posmarowania patelni
  1. Łososia zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub bardzo drobno posiekaj.
  2. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, następnie dopraw solą i pieprzem.
  4. Na koniec formuj płaskie kotlety i smaż na patelni grillowej z obu stron.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 50 dkg białych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 10 dkg wyrazistych w smaku serów (u mnie mieszanka peccorrino, bursztyna i rokpola)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  1. Szparagi dokładnie obierz, odetnij końcówki. Zalej niewielką ilością osolonej wody i gotuj do miękkości.
  2. Dodaj masło i zmiksuj blenderem, następnie dodaj starte sery i dokładniej wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Burgery z łososia

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz