CUKINIA FASZEROWANA Z SOSEM

Kocham cukinie pod każdą postacią. Są cudowne, bo można z nich przygotować praktycznie wszystko. Cukinia faszerowana mielonym mięsem jest jedną z bardziej pracochłonnych potraw. Jednak to pełnowartościowe danie obiadowe, które zadowoli chyba każdego.

Pieczone, faszerowane mielonym mięsem cukinie podałam z sosem wykonanym na Kremowej bazie do jasnych sosów.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg cukinii
  • 1/2 kg wołowego mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  1. Cukinie opłucz. Przetnij i wydrąż nieco ze środka. Oprósz solą. Powstały płyn wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj z odrobiną soli.
  3. Na patelni rozgrzej lekko oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dodaj mięso oraz miąższ cukinii. Smaż kilka minut na mocnym ogniu.
  4. Dodaj czosnek oraz pomidory z puszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś około 20 minut.
  5. Wydrążoną cukinię nadziej mięsnym farszem. Ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz około godziny.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 opakowanie Kremowej Bazy do jasnych sosów WINIARY
  • 200 ml mleka
  • 50 ml słodkiej śmietanki 12-18%
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól
  1. Bazę do sosów wymieszaj z mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając.
  2. Pod koniec dodaj śmietankę i dopraw solą i gałką muszkatołową.
  3. Podaj z upieczoną cukinią.

Winiary - serwis kulinarny

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz