SZYNKA W ROZMARYNOWEJ MARYNACIE

Dzisiaj w ramach współpracy z marką Winiary przedstawię Wam nowy produkt Pomysł na Soczystego Kurczaka w rozmarynie i ziołach. Pokażę też jak wykorzystując go w prosty sposób, bez brudzenia rąk zamarynować szynkę do upieczenia. Szynka pieczona w rękawie, z wykorzystaniem gotowej przyprawy, więc prosto i niezwykle czysto.

Po upieczeniu ciepłą szynkę możecie podać z dowolnym sosem jako danie obiadowe. Jednak dla mnie to idealna wędlina domowa, która zastąpi każdą kupną kiełbasę czy “szynkę sklepową”. Takie mięsko możecie pokroić w grubsze plastry i podać jako przystawkę na imprezę, pokrojone w cienkie plasterki zastąpi każdą wędlinę.

SKŁADNIKI:

  • 1,2-1,5 kg kształtny kawałek szynki wieprzowej
  • opakowanie Pomysłu na Soczystego Kurczaka w rozmarynie i ziołach
  • 1 płaska łyżeczka soli
  1. Mięso dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  2. Do woreczka (znajdziesz go w opakowaniu Pomysłu na…) wsyp sól oraz całą przyprawę z Pomysłu na…
  3. Włóż szynkę, dokładnie obtocz w przyprawach. Zamknij woreczek i odstaw do lodówki na 36-48 godzin do zamarynowania.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Piecz ok. 70 minut. Ostudź w zamkniętym woreczku.

Winiary - serwis kulinarny

Dodaj komentarz