TARTA Z GRILLOWANYMI RZODKIEWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

Tarta z rzodkiewkami i serem pleśniowym

Grillowane rzodkiewki odkryłam dzięki Gosi z bloga Trawka Cytrynowa. Przygotowana do przez nią na wspólną sesję zdjęciową sałatka, kusiła mnie już od dawna. Takie rzodkiewki są rewelacyjne.

U mnie rzodkiewki w duecie z serem pleśniowym wylądowały na tarcie…

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 opakowanie Kremowej Bazy do jasnych sosów WINIARY
  • 150 ml mleka
  • 50 ml słodkiej śmietanki 12-18%
  • sól
  1. Bazę do sosów wymieszaj z mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając.
  2. Pod koniec dodaj śmietankę i dopraw solą.
  3. Sos przestudź.

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  1. Rzodkiewki opłucz, osusz i pokrój w plasterki.
  2. Na patelni grillowej rozgrzej olej i opiecz plasterki rzodkiewek pilnując aby się nie przypaliły.
  3. Wyłóż ciastem dużą formę do tarty. Możesz też cisto podzielić i wykorzystać mniejsze foremki.
  4. Na ciasto wylej sos. Rozłóż pokruszony ser oraz plasterki rzodkiewek.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C. Piecz do zrumieniania ciasta, 15-20 minut.
Tarta z rzodkiewkami i serem pleśniowym

Tarta z rzodkiewkami i serem pleśniowym

 

Tarta z rzodkiewkami i serem pleśniowym

Tarta z rzodkiewkami i serem pleśniowym

 

Winiary - serwis kulinarny

Komentarze:

  1. Agata pisze:

    Bardzo interesujący sposób na rzodkiewki 🙂

Dodaj komentarz